Hocho Kobo Yanagiba 210 Tadafusa

Kód: TT0270
Značka: Tadafusa
4 290 Kč
Skladem
Možnosti doručení

Japonský kuchyňský nůž ze série Hocho Kobo, navržen designérkou Fumie Shibata. Tradiční model Yanagiba s dlouhou, jednostranně broušenou čepelí. 

Detailní informace

Ikebana Sezónní sleva

Detailní popis produktu

Nůž typu Yanagiba, v překladu vrbový list je tradiční japonský nůž s jednostranně broušenou čepelí. Má tenkou, dlouhou a úzkou čepel, která je obvykle opatřena ostrou špičkou. 

Byl speciálně navržen ke krájení syrových ryb pro tradiční japonský pokrm sashimi nebo nigiri sushi. Yanagiba má zesílený hřbet, ostrá část čepele je naopak velmi tenká. Váha hřbetu se při krájení jemných ryb díky gravitaci postará o sílu působící směrem dolů. To způsobuje mnohem menší tření a trhání. Syrové ryby si tak zachovají lesk a chuť. Vnitřní strana nože není jen zploštělá - ve skutečnosti je mírně konkávní. Díky tomu má nůž jedinečné nepřilnavé vlastnosti.

Kromě krájení vykostěných rybích filetů pro sashimi se používá také k filetování malých až středně velkých ryb nebo k odstraňování rybí kůže. Jeho extra dlouhá čepel je ideální pro krájení jedním dlouhým tahem. Lze jej použít také na porcování jiných druhů masa, jako například hovězí pečeně nebo žebírek.

Nůž je vyrobený z třívrstvé oceli - technika San-mai. Jádro čepele je vyrobeno z tvrdé oceli SLD(Semi-Stainless Steel), a je potaženo měkčí nerezovou ocelí. SLD poskytuje ostré a dlouhotrvající ostří a dobře se brousí. Měkčí nerezová ocel působí jako polštář a chrání tvrdší ocel před poškozením. Navíc zjednodušuje její údržbu, protože zvyšuje odolnost nože vůči korozi. Rukojeť je vyrobena z antibakteriálního karbonizovaného kaštanového dřeva. 

Nože Tadafusa jsou ideální pro náročné domácí kuchaře i profesionály. Série Hocho Kobo vznikla ve spolupráci s designérkou Fumie Shibata. Ta navrhla krásné a odolné nože vhodné na každodenní použití. Série získala ocenění Good-Design Award. 

Detail

Výroba: Japonsko, Sanjo
Značka: Tadafusa
Model: Hocho Kobo HK-7 Yanagiba
Délka celkem:  320 mm
Délka čepele: 210 mm
Výška čepele: 30 mm
Typ čepele: jednostranně broušená, vhodná pro praváky
Povrchová úprava čepele: Migaki - leštěná
Ocel: SLD + nerezová ocel
Tvrdost: 60 HRC 


 Tadafusa

Zakladatel Tadafusa - Torasaburo Sone - založil společnost Tadafusa v roce 1948. Společnost sídlí ve městě Sanjo v prefektuře Niigata. Kovářská tradice města sahá až do roku 1635, a dodnes je významným centrem kovářských továren a železářských podniků. Počátky společnosti jsou spjaty s výrobou srpů a krátkých mečů s využitím místních technik, postupem času se Tadafusa proslavila zejména rybářskými noži, kuchyňskými noži a noži na nudle soba. Nyní již třetí generace společnosti pod vedením Tadayukiho Soneho spojuje výrobu založenou na dlouholeté tradici se současnou estetikou a požadavky dnešní doby. Příkladem jsou spolupráce s průmyslovými designéry, jako je Fumie Shibata pro řadu Hocho Kobo a Yusuke Seki pro jejich lokální showroom nožů. Také díky tomu je Tadafusa držitelem řady ocenění Good-Design Awards.

Materiál

Třívrstvá ocel (SLD + nerezová ocel) a karbonizované kaštanové dřevo.
Polo-nerezová ocel SLD byla původně navržena společností Hitachi pro řezání jiných ocelí. SLD je tvrdá a dobře se brousí. Zachovává si ostrost stejně dlouho jako uhlíková ocel, ale mnohem lépe se udržuje.  

Antibakteriální karbonizované dřevo je dřevo, které bylo vykuřováno v peci, čímž se o krok přiblížilo dřevěnému uhlí. Toto dřevo nemá téměř žádnou vlhkost ani živiny, což znemožňuje bakteriím se uchytit a množit. Pokud by bylo zcela spáleno, změní se na dřevěné uhlí a zkřehne, ale protože je polo-karbonizované, zachovává si texturu samotného dřeva.

Poznámka: Nůž je dodáván v krásném kartonovém obalu. 

Údržba

Pokud chcete udržet své japonské nože v perfektním stavu, zde je několik must haves: Nože myjte ručně. Otřete suchým hadrem. Pravidelně je potírejte olejem na čepeli i rukojeti. Vyhněte se myčce na nádobí, která může způsobit poškození ostří.

Čepel tohoto nože je vyrobená z polo-nerezové oceli SLD. SLD je kompromisem mezi schopností uhlíkové oceli udržet hrany a odolností nerezové oceli vůči korozi. Tato ocel rezaví, pokud jí to dovolíte. Pro správnou péči je zásadní udržovat čepel po použití čistou a suchou, zejména pokud řežete něco kyselého. Pro zvýšení odolnosti můžete na čepel nanést tenkou vrstvu oleje - nejlépe lněného nebo kaméliového

Nože pravidelně ostřete na brusném kameni, ale pamatujte, že japonské nože mají jiný úhel ostří, a proto vyžadují speciální a jemnější brusné kameny. U jednostranného nože se brousí hlavně ostrá část, z druhé strany se pouze odstraní otřepy na hraně.

Používejte kvalitní dřevěné prkénko na krájení. Uchovávejte nože na suchém místě, abyste zabránili oxidaci oceli. Nepoužívejte ke krájení či sekání mražených výrobků nebo kostí. Čepel se může odštípnout nebo zlomit.

Hocho Kobo Yanagiba 210 Tadafusa

Odesíláme do 24 hodin

Odesíláme nejpozději následující pracovní den od objednání. Doručení do 2-4 pracovní dnů přes Zásilkovnu.
Hocho Kobo Yanagiba 210 Tadafusa

Showroom v Praze

Objednaný nástroj si můžete vyzvednout ten samý den v našem vršovickém showroomu.
Hocho Kobo Yanagiba 210 Tadafusa

Expresně po Praze

Váš nástroj doručíme do 2 hodin od objednání.
Hocho Kobo Yanagiba 210 Tadafusa

Značky: Precizní japonské nože Tadafusa

Město Sanjo je proslulé jako "město kovářů" v Japonsku i mimo něj. Právě tady začal v roce 1948 odkaz značky Tadafusa..
Hocho Kobo Yanagiba 210 Tadafusa

Dílny: Nožířství Hanuljak Knives

Jeden je vyučený umělecký kovář, druhý umělecký truhlář. Dneska bratry Kamila a Michala najdete v jejich kovárně, kde se věnují výrobě ručně kovaných nožů..
Hocho Kobo Yanagiba 210 Tadafusa

Misuzu Hamono: Všestranné nože sloužící po generace

Malebné městečko Miki se nachází v historické prefektuře Hjógo. Je známé jako nejstarší "město kovářů" a dodnes..

Product reel

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Zakladatel Tadafusa - Torasaburo Sone - založil společnost Tadafusa v roce 1948. Společnost sídlí ve městě Sanjo v prefektuře Niigata. Kovářská tradice města sahá až do roku 1635, a dodnes je významným centrem kovářských továren a železářských podniků. Počátky společnosti jsou spjaty s výrobou srpů a krátkých mečů s využitím místnich technik, postupem času se Tadafusa proslavila zejména rybářskými noži, kuchyňskými noži a noži na nudle soba. Nyní již třetí generace společnosti pod vedením Tadayukiho Soneho spojuje výrobu založenou na dlouholeté tradici se současnou estetikou a požadavky dnešní doby. Příkladem jsou spolupráce s průmyslovými designéry, jako je Fumie Shibata pro řadu Hocho Kobo a Yusuke Seki pro jejich lokální showroom nožů. Také díky tomu je Tadafusa držitelem řady ocenění Good-Design Awards.



Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz