Malebné městečko Miki se nachází v historické prefektuře Hjógo. Je známé jako nejstarší "město kovářů" a dodnes prosperuje na kovozpracujícím průmyslu. Právě zde se nachází rodinná kovárna Misuzu Hamono. Svou vynikající pověst podnik získal díky svým ikonickým nožům.

Nůž musel mít variabilní využití, odrážel totiž aktuální potřeby společnosti. Do této chvíle vedli Japonci narozdíl od zbytku kočovného světa poměrně usedlý způsob života. V každé domácnosti byly proto nože pro různé využití. Po válce se však životní styl změnil a objevil se trend využívání jednoho kuchyňského nože pro co nejvíc účelů. A právě v této době se začal jedinečný Misuzu Hamono vyvíjet. Značka sice od té doby rozvíjela své techniky i materiály v souladu s dobou, tento model však zůstal téměř stejný jako na začátku.

Neměnný design po desítky let
Jak se říká, proč měnit něco, co funguje. Čepele nožů Misuzu obstály test času. Misuzu Hamono byla totiž první společnost v Japonsku, které pro svou výrobu použila dnes již hojně rozšířenou technologii Warikomi s využitím nerezové oceli. Ta spočívá ve vložení oceli mezi dva nerezové pláty. Současný majitel to přirovnává ke struktuře tužky – až když tuhu obalíte dřevem, je dostatečně pevná a jednoduše se nezlomí. Nerezová ocel navíc chrání nože proti korozi a dají se krásně vyleštit.
Misuzu Hamono není zcela obyčejný kulinářský nástroj. Je to produkt, ve kterém se mísí vynalézavost a odraz kovářovy vášně pro funkční design a řemeslné zpracování. Tento nůž, navržený s vizí uspokojit rozmanité potřeby šéfkuchařů i domácích kuchařů, se stal symbolem rodinné oddanosti k tradici a precizní ruční práci.

Osobní přístup a respekt k řemeslu
Na odkaz značky navazuje současný kovář Yamato Miyawaki, který je součástí třetí generace výrobců nožů v rodině Misuzu. Yamatovo spojení s Misuzu začalo, když se do rodiny přiženil, a od té doby se s vášní a precizností věnuje umění výroby nožů. Do výroby se zapojuje on sám osobně, čímž zajišťuje, že nože zůstávají symbolem kvality, jaký vždycky byly. Dnes už v portfoliu najdete různorodé produkty, něco se ale nemění. Je zde stále cítit všudypřítomné odhodlání budovat úspěšný byznys stojící na pevných hodnotách i pro nadcházející generace.