Tradiční japonský nůž Toumaki Warikomi 170
Kód: TT0395Související produkty
Toyo Steel, japonský výrobce, představuje ocelový tool box s nadčasovým designem. Tento krásný a odolný tool box nabízí nekonečné možnosti využití v různých situacích,...
Detailní popis produktu
Nůž Toumaki byl původně vyvinut pro nošení se samurajským mečem (v pouzdře), ale v současné době se tento spolehlivý a pevný nůž bude hodit při turistice, táboření, pro práci se dřevem nebo na domácí účely, jako je loupání jablka atd. Jedná se o ručně kovaný nůž s pevnou čepelí. Čepel typu reverse tanto je vyrobena z ostré vysoce kvalitní uhlíkové oceli, na níž jsou viditelné všechny vrstvy oceli od vnějšího kladívkového povrchu až po modré ocelové jádro. Oboustranné ostří čepele je silné a pevné, nůž je broušen ručně a snadno se znova ostří.
Toumaki je název pro tradiční omotávání ratanu kolem rukojeti. Používá béžově zbarvený ratan s načervenalou ratanovou spodní vrstvou. Ratan je poté lakován pro větší odolnost.
Detail
Výroba: Japonsko
Značka: Higonokami Kanekoma
Model: Toumaki(Fujimaki) Knife
Ocel: Aogami Blue Steel
Délka čepele: 67 mm
Délka celkem: 170 mm
Typ čepele: oboustranně broušená
Tvrdost: 62-63 HRC
Váha: 84 g
Higonokami Kanekoma
Původ Higonokami nožů se datuje až do 19. století, kdy byly prvně vyrobeny v oblasti Higo na japonském ostrově Kjúšú. Podle legendy je objednali samurajové, kteří chtěli jednoduchý a praktický nástroj na každodenní použití. Nože se staly symbolem japonské řemeslné tradice a kultury a přežily i omezení výroby během druhé světové války.
Materiál
Jádro čepele je z vyrobeno z modré oceli tzv. Blue Steel. Jedná se o japonskou vysoce kvalitní uhlíkovou ocel, odolnou a snadno brousitelnou. Jádro je vloženo mezi dvě vrstvy měkkého železa, díky čemuž je čepel pružnější a méně náchylná ke zlomení. Na vrchní části čepele je ponechána černá vrstva Kurouchi, ve které je vyražený jemný vzor.
Rukojeť je ocel obalená lakovaným přírodním ratanem a ratanem s červeným povrchem (metoda Toumaki).
Poznámka: Dodáváno v originálním balení.
Údržba
Ocel s vyšším podílem uhlíku nabízí vyšší ostrost, snazší broušení, avšak vyžaduje oproti nerezu větší péči. Nůž je potřeba průběžně olejovat a to nejlépe již před prvním použitím. Čepel z uhlíkové oceli udržujte po použití čistou a suchou. Po vyčištění naneste tenkou vrstvu oleje - nejlépe kaméliového, ale postačí použití téměř jakéhokoli domácího maziva, například WD-40. Tato vrstva oleje chrání nůž před vlhkostí a korozí.
Pokud zjistíte, že se na noži objevuje rez, bezodkladně ji odstraňte ocelovou vlnou nebo smirkovým papírem s vysokou zrnitostí.
Při delším skladování opět doporučujeme zakonzervovat vhodným olejem, případně zabalit nůž do kusu látky nebo papíru.
Tvorba patiny je u uhlíkové oceli běžným jevem a nejedná se o vadu materiálu.
K broušení doporučujeme používat vodní brusný kámen.
Odesíláme do 24 hodin
Odesíláme nejpozději následující pracovní den od objednání. Doručení do 2-4 pracovní dnů přes Zásilkovnu.Showroom v Praze
Objednaný nástroj si můžete vyzvednout ten samý den v našem vršovickém showroomu.Expresně po Praze
Váš nástroj doručíme do 2 hodin od objednání.Higonokami: Japonské nože s bohatou historií
V hlubokých kořenech japonského řemeslného dědictví se skrývá jedinečný kapesní nůž Higonokami..Značky: Nadčasové nože Pallarés Solsona
Katalánské nožířství nabízí nože s duší, které potěší i ty nejnáročnější z vás. Nadšencům do tradičních značek s dlouholetou historií..Nejlepší dárky pro dobrodruhy
Dobrodruh je člověk, který upřednostňuje zážitky před materiálními dárky. Má touhu neustále objevovat a zkoušet nové. Trávit čas v přírodě mu přijde osvobozující, ať už je..Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Původ Higonokami nožů se datuje až do 19. století, kdy byly prvně vyrobeny v oblasti Higo na japonském ostrově Kjúšú. Nože se staly symbolem japonské řemeslné tradice a kultury a přežily i omezení výroby během druhé světové války. Po válce se jejich výroba obnovila a dnes jsou Higonokami nože stále ručně vyráběny v Japonsku.